Uitgelicht bericht

Over Thea Dubelaar

Thea DubelaarThea Dubelaar werkt al 30 jaar aan een breed oeuvre. Ze schrijft voor alle leeftijden allerlei soorten verhalen. Fantasy en spannende detectives, maar ook gevoelige verhalen over het echte leven met een zweempje fantasy, een scheutje humor, een of twee druppels tragiek. De sfeer in haar verhalen wordt altijd bepaald door haar heel Flag_of_France_svg persoonlijke manier van kijken naar mensen. ***Thea en Français 


bestel 4 - kopie - kopie alle verkrijgbare boeken, eboeken en luisterboeken van Thea Dubelaar
Luister gratis naar verhalen van Thea op LekkerLiggenluisteren.nl

Luisterboek Sjanetje

Sjanetje logeert bij mevrouw Bloem omdat haar moeder ziek is en haar vader op zee vaart. Eerst vindt ze het saai bij de oude, strenge mevrouw. Maar dan loopt de kelder vol water en de witte muizen ontsnappen, ze loopt weg en ze wordt bijna opgegeten door een leeuw. En op de nieuwe school zit ze naast Nadia, een super vrolijke vriendin.

En Nadia vindt Erik gelukkig leuk. Hij is de gehandicapte broer van Sjanetje. Hij zit in een tehuis en mag alleen in het weekend bij mevrouw Bloem komen. Sommige mensen noemen Erik achterlijk, maar Sjanetje vindt hem bijzonder. Erik doet de gekste dingen en je kunt heel erg met hem lachen. Maar soms is een bijzonder broer ook wel lastig. Vooral als hij in een poppenkast klimt.
Je kunt Sjanetje lenen bij de luisterbieb, maar ook streamen bijvoorbeeld bij Storytel en downloaden bij o.a. https://www.luisterrijk.nl/luisterboek/9789462551749/sjanetje Luisterrijk
Titel: Sjanetje
Auteur en stemacteur: Thea Dubelaar
Illustrator: Mance Post
Uitgever: Bookora
ISBN: 9789462551749
Speelduur: 1u 54m 3s
Download: 9,99 €

Recensie
Recensent: Jan van Coillie (dr. in kinderliteratuur)
Dit debuut van Thea Dubelaar werd in 1980 bekroond met een Zilveren Griffel. Daar zal de thematiek van het mentaal gehandicapte broertje een rol bij gespeeld hebben, al is dit zeker niet het enige wat dit boek bijzonder maakt.
(….) Heel precies verwoordt de auteur hoe Sjanetje zich voelt en wat ze denkt. (…) Ze praat veel in zichzelf of met de poes Sam. Van Sam maakt ze haar bondgenoot tegen mevrouw Bloem, die voor haar zorgt. Ze vindt mevrouw Bloem een echte mopperkont, maar ze beseft dat mevrouw Bloem het goed meent en dat ze aan Sjanetje gehecht is. Fijngevoelig zijn ook de paar passages waarin mevrouw Bloem in verlegenheid wordt gebracht. Ook hier blijft de verteller op de achtergrond en geeft ze alles consequent weer vanuit het standpunt van Sjanetje.
Een groot deel van de aantrekkingskracht van dit verhaal voor jonge lezers steekt allicht in de wensvervullende fragmenten. Als Sjanetje zich verstopt in de vrachtwagen van de buurman, kan ze mee naar het vliegveld om wilde dieren op te halen. Het wordt even spannend maar door de aardige buurman komt alles goed. Later neemt hij haar mee naar de haven, waar ze op een echt schip mag en behandeld wordt als de dochter van een grote kapitein. Het slot vervult alle wensen als vader thuiskomt en ook mama uit het ziekenhuis is.
Voor de inleving van de lezer is van belang hoe Sjanetje met nieuwe situaties omgaat. (…) Haar weerbaarheid is een centraal gegeven in het boek.
Het mooist vind ik de momenten waarop Sjanetjes broer centraal staat. Zo vinden kinderen op het verjaardagsfeestje Erik wel ‘gek’ maar dan in een positieve betekenis

Een nieuwe lente, een zijden ei

Houdt het in de gaten op http://www.theadubelaarfanclub.wordpress.com Leuke uitdaging. Raad de titels die ik aan een aantal van mijn bijzondere foto’s heb gegeven. oa Deze foto van mezelf. Wie kan raden welke vraag er op de fanclubsite komt te staan? Wat kun je winnen. Een boek naar keuze van mij, hoogstpersoonlijk door mij gesigneerd en vanuit Frankrijk toegestuurd.

*
*
*
*
*
Bijvoorbeeld ‘Prulletje vindt een zijden ei’ mooi ingepakt en met een lentecadeautje Een zijden ei, graties.
Hieronder recensies over dit zeer bijzondere prentenboek.

Verwonderding en respect

‘Het verhaal van Prulletje is een verhaal over verwondering en respect voor wat anders is, maar dan op peuter- en kleutermaat’, schrijft Jeroen de Jaegere in zijn recensie. ‘Het is zo’n boekje dat voor altijd een speciale plaats in je boekenkast kan krijgen, zo eentje dat je eigenlijk zou willen knuffelen voor het slapen gaan.Het verhaal is lekker eenvoudig en wordt heel goed ondersteund door duidelijke illustraties, waardoor op elke pagina heel wat valt te beleven voor de kinderen die het verhaal in het boek meevolgen. Zelfs later wanneer die kleine luisteraars hun eerste letters en woordjes leren lezen, kan het boek nog een leuk item zijn, dat hen uitdaagt om nieuwe woorden te leren kennen…
Lees hier de hele recensie.
Tip! Als je het boek gesigneerd cadeau wil doen met een mooie verpakking en als extra cadeautje een echt zijden ei ( cocon van zijdevlinder) bestel het dan bij zijdewinkel

Mijn liefste Sint-fan

Vorig jaar kreeg Lizzy het boek ‘Sinterklaas zakt door zijn paard’ cadeau. Dit jaar moest haar mama het boek weer voorlezen en deze keer kende Lizzy zelf ook al wat woorden. Het boek maakt haar blij- blij-blij en ook ik word heel vrolijk van die blijde Lizzy en van het grappige omslag getekend door Kees de Boer die de schitterende illustraties maakte.
Gelukkig heb ik destijds heel wat nieuwe exemplaren van het boek opgeslagen en zuinig bewaard.
Wie wil kan er via mijn mail info@theadubelaar.nl voor 10,00 € plus verzendkosten een bestellen.
Natuurlijk kan ik het boek dan ook signeren en van een opdracht voorzien . 😉
*
Het tweede deel ‘Sint en Piep’ is geillustreerd door Pauline Oud.Ook dat boek is er nog.

Prulletje: een heerlijk prentenboek

img_0600-e1535476175890Dit schreef Juf Willemijn op haar instagram. Juf Willemijn op Allstars juft, leest en sport. En ze schrijft recensies. Zoals deze.
… ‘Prulletje vindt een zijden ei’ is een mooi verhaal over dat je niet meteen moet oordelen over iemands uiterlijk. Mensen of dieren die er iets anders uit zien dan de rest, kunnen ook heel erg lief zijn. Het verhaal is geschreven op rijm, wat een extra dimensie geeft. Wanneer ik een boek op rijm voorlees, stop ik soms voor het einde van de zin om de kinderen te laten raden welk woord er komt. Dit boek kun je er ideaal voor gebruiken!…

RECENSIE

Koop het boek bij uw boekwinkel ( 14,95 €) of bestel het hier
Prulletje vindt een zijden ei, uitgeverij Menuet, ISBN 978-94-91707-15-5
auteur Thea Dubelaar en ilustrator Lienne ten Kate

Prulletje = VRIENDSCHAP

Prulletjeuitgelicht-800x445De mening van een juf? Dat maakt me nieuwsgierig.
Juf Marjan is de eerste echte en actieve juf die Prulletje recenseerde. Ze gaf het boek 5 sterren en vond in het verhaal volop aanknopingspunten om over te praten. Vriendschap (thema van de kinderboekenweek), kriebelbeestjes, lente en een mooie boodschap.
Je mag zijn wie je bent.
Ik ben het met haar eens. Prulletje vindt een zijden ei is een prima prentenboek om voor te lezen en om mee te spelen tijdens de kinderboekweek. Dan is het thema immers VRIENDSCHAP. En vriendschap is er bij Prulletje in allerlei kleuren!

***
Lees hier de recensie

*** Bestel hier het boek

‘Kuiken en de zee’: een heerlijk verhaal

1-297x300[1]Kuiken en de zee is een heerlijk verhaal om samen met je peuter of kleuter en oma Kip op reis te gaan, schrijft Connie in haar recensie op Conniesboekkies …Met een vrolijke rijmvorm wordt oma Kip bestookt met veel vragen. Al lezend merk je dat woorden soms wat verwarrend kunnen zijn voor een klein kuikentje. Sommige woorden ( bijvoorbeeld plas) hebben nu eenmaal verschillende betekenissen en op deze manier komt Kuiken ( en ook de kinderen) daar achter. Het is fijn om samen met oma Kip op pad te zijn … en het gevoel dat je zoiets mag delen met je oma is bijzonder… De illustraties van Jenny Bakker passen goed bij de tekst… Mooie warme kleuren en vertederend waardoor je Kuiken in je hart sluit…

RECENSIE CONNIESBOEKKIES

titel: Kuiken en de zee
Uitgever: Concertobooks
ISBN:978-90-823086-6-2
Hardcover prentenboek 14.95 € Bestel bij uw boekwinkel of klik op bestel

Spannend Spel met Prulletje

img_20180813_082644_146[1] a“MAMA, ZAT IK OOK IN EEN ZIJDEN EI TOEN IK UIT JE BUIK KWAM?” vroeg het zoontje van Valentina Jacobs ineens toen hij s ’ochtends zijn pannenkoek zat te eten. Mamma had “Prulletje vindt een zijden ei” voorgelezen, volgens haar een heel lief en warm boek.
‘…Prulletje blijft voorlopig zijn favoriet. We lezen het altijd voor het slapen gaan, en toen ik op een avond M in het donker met een zaklampje door de pagina’s van het boek zag schijnen, kwam ik ineens op een idee……. ‘
Valentina knipte eieren van papier, trok daarop dierendetails uit het boek over plakte er een wit ei overheen zodat het papieren ei voor en achter wit was en klaar was het leuke spel bij het boek van Prulletje. Je doet het in het donker. Kies om de beurt een ei en schijn er van onder met een zaklamp doorheen zodat je kunt zien welk dier er in zit. Wie als eerst het ei met Prulletje ontdekt heeft gewonnen.

img_20180813_082644_135[1]Kijk op

*** https://kleinesuperhelden

voor uitleg, werkblad en foto’s

img_20180813_082644_137[1]

Prulletje ook op SCHOOL

Voor thuis en in de klas, schrijft Bertine van Spijk in haar recensie over Prulletje.
– Dit aandoenlijke, prachtig geïllustreerde prentenboek over eendenkuiken Prulletje is een mooi en leerzaam verhaal voor kinderen vanaf circa 4 jaar.
– Toen ik het boekje aan onze kleuter liet zien was hij meteen enthousiast.
– ORIGINEEL RIJMVERHAAL De auteur heeft gekozen voor een rijmritme dat je niet zo snel in een kinderboek tegenkomt. Als je het eenmaal te pakken hebt leest het echter prima voor.
– LEUK EN LEERZAAM. Alles over de groei van de zijdevlinder. Een bijzonder onderwerp voor een kinderboek, maar aan onze kleuter was duidelijk te merken dat het kinderen zeker aanspreekt.spread2_uit
– VOOR THUIS EN IN DE KLAS. Het boek is altijd leuk om voor te lezen, zomaar tussendoor of als bedtijdverhaaltje, maar is ook heel geschikt voor op school.

* * *lees hier de recensie

* * * Bestel hier