Luisterboek Sjanetje

Sjanetje logeert bij mevrouw Bloem omdat haar moeder ziek is en haar vader op zee vaart. Eerst vindt ze het saai bij de oude, strenge mevrouw. Maar dan loopt de kelder vol water en de witte muizen ontsnappen, ze loopt weg en ze wordt bijna opgegeten door een leeuw. En op de nieuwe school zit ze naast Nadia, een super vrolijke vriendin.

En Nadia vindt Erik gelukkig leuk. Hij is de gehandicapte broer van Sjanetje. Hij zit in een tehuis en mag alleen in het weekend bij mevrouw Bloem komen. Sommige mensen noemen Erik achterlijk, maar Sjanetje vindt hem bijzonder. Erik doet de gekste dingen en je kunt heel erg met hem lachen. Maar soms is een bijzonder broer ook wel lastig. Vooral als hij in een poppenkast klimt.
Je kunt Sjanetje lenen bij de luisterbieb, maar ook streamen bijvoorbeeld bij Storytel en downloaden bij o.a. https://www.luisterrijk.nl/luisterboek/9789462551749/sjanetje Luisterrijk
Titel: Sjanetje
Auteur en stemacteur: Thea Dubelaar
Illustrator: Mance Post
Uitgever: Bookora
ISBN: 9789462551749
Speelduur: 1u 54m 3s
Download: 9,99 €

Recensie
Recensent: Jan van Coillie (dr. in kinderliteratuur)
Dit debuut van Thea Dubelaar werd in 1980 bekroond met een Zilveren Griffel. Daar zal de thematiek van het mentaal gehandicapte broertje een rol bij gespeeld hebben, al is dit zeker niet het enige wat dit boek bijzonder maakt.
(….) Heel precies verwoordt de auteur hoe Sjanetje zich voelt en wat ze denkt. (…) Ze praat veel in zichzelf of met de poes Sam. Van Sam maakt ze haar bondgenoot tegen mevrouw Bloem, die voor haar zorgt. Ze vindt mevrouw Bloem een echte mopperkont, maar ze beseft dat mevrouw Bloem het goed meent en dat ze aan Sjanetje gehecht is. Fijngevoelig zijn ook de paar passages waarin mevrouw Bloem in verlegenheid wordt gebracht. Ook hier blijft de verteller op de achtergrond en geeft ze alles consequent weer vanuit het standpunt van Sjanetje.
Een groot deel van de aantrekkingskracht van dit verhaal voor jonge lezers steekt allicht in de wensvervullende fragmenten. Als Sjanetje zich verstopt in de vrachtwagen van de buurman, kan ze mee naar het vliegveld om wilde dieren op te halen. Het wordt even spannend maar door de aardige buurman komt alles goed. Later neemt hij haar mee naar de haven, waar ze op een echt schip mag en behandeld wordt als de dochter van een grote kapitein. Het slot vervult alle wensen als vader thuiskomt en ook mama uit het ziekenhuis is.
Voor de inleving van de lezer is van belang hoe Sjanetje met nieuwe situaties omgaat. (…) Haar weerbaarheid is een centraal gegeven in het boek.
Het mooist vind ik de momenten waarop Sjanetjes broer centraal staat. Zo vinden kinderen op het verjaardagsfeestje Erik wel ‘gek’ maar dan in een positieve betekenis